Wijnwetgeving

Frankrijk A.O.P. en A.O.C.

Bij het Franse classificatiesysteem gaat men uit van de herkomst, productiemethode en het gebruik van de juiste druiven. De kwalificatie van wijn wordt in Frankrijk onderverdeeld in VDQS, A.O.C. en Vins de Pays. De hoogste kwaliteitsaanduiding is A.O.C. (Appellation d’Origine Controlée). Iets minder strenge eisen zijn er bij VDQS-wijnen, die over het algemeen nog steeds goede streekwijnen zijn. VDQS is steeds meer aan het verdwijnen in de Franse wijnproductie, dus die zal je steeds minder vaak tegenkomen. Vins de Pays is laagste kwaliteitsbenaming, en zie je heel vaak voorbij komen.

Spanje: D.O. en D.O.C. (D.O.Ca)

Wanneer je een wijn drinkt met een benaming als D.O. (Denominación de Origen) heeft dat te maken met het controlesysteem voor herkomstgarantie dat men in Spanje kent. Een D.O. wijn moet ongeveer aan dezelfde wijnen voldoen als de Franse Appellation wijnen. Dit systeem geldt niet alleen voor wijn, maar zie je ook terug in producten als olijfolie. Een kwaliteitswijn uit een specifiek wijngebied wordt dus weergegeven met D.O. Staat er niks bij heb je het vaak over tafelwijnen, druiven kunnen van overal en nergens komen. Wanneer de D.O.C. of soms ook wel D.O.Ca (Denominación de Origen Calificada) wordt weergegeven op een wijn geeft dit aan dat de wijn aan nog hogere kwaliteitseisen is gebonden. In Spanje heb je ongeveer 70 gebieden die D.O. mogen voeren, en maar twee gebieden met D.O.C. kwalificatie, de Rioja en Priorato. Bij Spaanse wijnen wordt op het etiket ook vaak aangegeven wat voor wijn in de fles zit, gebaseerd op de lengte van rijping op de fles en het vat. Termen die hierbij gebruikt worden zijn van kort naar lang: Jóven, Crianza, Reserva en Gran Reserva.

En in de andere landen dan?

De Duitse wijnwetgeving gaat uit van de rijpheid van de druiven. De laagste kwaliteitsbenaming die overeenkomst met het Franse Vins de Pays zijn Landwijnen. Daarnaast heb je QBA (Qualitätswein Bestimmter Anbaugebiete) die weer een iets betere kwaliteit aangeeft. In Italië zijn er termen als IGT (Indicazioni Geografische Tipica), die weer overeenkomst door de Franse Vins de Pays, D.O.C en de hoogste kwaliteit wordt hier aangegeven met DOCG.